ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΜΕΛΟΥΡΓΟΙ (14ος-20ός αι.) / ATHONITE CHANT COMPOSERS (14th-20th c.)

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Ευγένιος αρχιμ. Δάγκου (Ξηροποταμηνός) (1821-1876) / Eugenios archim. of Dangou (of Xeropotamou monastery) (1821-1876)

Ο αρχιμανδρίτης Ευγένιος Δάγκου (Ξηροποταμηνός), κατά κόσμον Ευστάθιος Σουροβήλος ή Σουρούβιλος, γεννήθηκε στο Προμύρι της Μαγνησίας το 1821. Ήταν ένας απ' τους πολλούς Προμυριώτες μοναχούς, σύγχρονος του αρχιμ. Παΐσιου Προμυριώτη, επίσης Ξηροποταμηνού.
Το 1837 έρχεται στο Άγιον Όρος μαζί με τον συμπατριώτη του Νικόλαο Κουντούλη, μετέπειτα αρχιμανδρίτη Ναθαναήλ Ξηροποταμηνό (†1896), ως υποτακτικός στον ηγούμενο της μονής Ξηροποτάμου Διονύσιο Αγιομαμίτη, όπου στη συνέχεια χειροτονήθηκε διάκονος. Το 1840 πήγε στη Θεσσαλονίκη, ακολουθώντας τον Διονύσιο που έγινε Γενικός Επίτροπος του Αγίου Όρους.

Στη Θεσσαλονίκη στα δύο χρόνια που έμεινε ο Ευγένιος, παρακολούθησε μαθήματα σε κάποιον Αστέριο. Στη συνέχεια ο γέροντάς του πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη και ακολουθώντας τον μένει εκεί μια 4ετία παρακολουθώντας μαθήματα ως το 1846. Σε ηλικία 25 ετών χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης. 
Κατόπιν επέστρεψε στην μονή Ξηροποτάμου προγραμματίζοντας τις σπουδές του για τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη. Τον Αύγουστο του 1847 όταν παύθηκε ο ηγούμενος της μονής Δάγκου Άνθιμος Χαριουπόλεως, κλήθηκε να αναλάβει την ηγουμενία της. 
Διετέλεσε ηγούμενος στη μονή Δάγκου της Ρουμανίας (κοντά στο Ιάσιο) ως το έτος 1859. Η μονή ήταν δωρεά προς τη μονή Ξηροποτάμου κατά το έτος 1715 του ηγεμόνα της Βλαχίας Νικ. Μαυροκορδάτου. Στη Βλαχία, εκτός από ηγούμενος Δάγκου, διετέλεσε και προϊστάμενος της μονής Πλουμπουίτας στο Βουκουρέστι και σε ναό του Μπρασώφ.

Το καλοκαίρι του 1859, αφού παραιτήθηκε από ηγούμενος μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.

Στις εκλογές του 1871 για τον πατριαρχικό θρόνο της Αλεξάνδρειας εκλέγεται ο Σωφρόνιος Γ, ενώ ο Ευγένιος, ως συνυποψήριος, αφού έχασε την εκλογή, παραιτήθηκε απ’ όλα τα αξιώματά του και εγκαταστάθηκε στην Πρίγκηπο της Κωνσταντινούπολης όπου αγόρασε σπίτι. 
Πέθανε στις 4 Μαΐου 1876 σε ηλικία 55 ετών, αφήνοντας στο μοναστήρι του Ξηροποτάμου άμφια, τη βιβλιοθήκη και περιουσία.

Το 1854 τιμήθηκε από το ελληνικό κράτος με τον αργυρό σταυρό των Ιπποτών του Σωτήρος «δια τας κατά καιρούς προσφοράς εις τα εκπαιδευτικά του Έθνους καταστήματα».
Υπήρξε βαθύς γνώστης της βυζαντινής μουσικής. Καλλώπισε και εμπλούτισε τις μελωδίες διάφορων ύμνων, ως μέγας μελωδός. Σε χειρόγραφο της μονής Ξηροποτάμου υπάρχει το Δοξαστικὸ των αγίων Τεσσαράκοντα.
Πηγή: http://anolehonia.blogspot.com/2017/12/blog-post.html




Ευγενίου Δάγκου, Δοξαστικό από την ακολουθία των Αγίων Τεσσαράκοντα

Βιβλιογραφία